Familie Kutschke doet verslag van een bezoek aan South Dakota

“Zoals elk jaar waren we ook dit jaar in juli onderweg in het westen van de VS.
We begonnen onze reis in Denver en reden naar het zuidwesten door Texas en Oklahoma, waar we het Washita Battlefield bezochten en meer te weten wilden komen over de geschiedenis van de ‘
Indianenstaat’.

Van daaruit ging onze reis naar het noorden, waar we in Independence de Missouri bereikten. We reden door Kansas en Nebraska en kwamen uiteindelijk aan in South Dakota.

Op 19 juli reden we van Yankton naar Chamberlain. Na een bezoek aan het Lewis & Clark Interpretive Center met de grandioze sculptuur van een indiaanse vrouw op een heuvel hoog boven de Missouri, bereikten we de St. Joseph’s School.

 

Charlene ontving ons en heette ons van harte welkom. Omdat er meer gasten waren, hadden we meteen de mogelijkheid om het Akta Lakota Museum te bezoeken. We waren zeer onder de indruk van de uitstekende presentatie over de cultuur en geschiedenis van de Lakota. De vele prachtige tentoongestelde voorwerpen tekenen een rijk beeld van het leven van de Lakota gedurende ontelbare generaties. We hadden al diverse indiaanse musea bezocht, maar dit was een van de meest indrukwekkende en we waren diep ontroerd.

 

Nadat we nog wat inkopen hadden gedaan, heeft Charlene ons rondgeleid door het schoolcomplex en een toelichting gegeven bij de verschillende gebouwen. We waren verbaasd over de grootte van de school en de kostschool en over de mogelijkheden die de kinderen en jongeren hier hebben. Helaas was het schoolvakantie en waren de kinderen thuis bij hun familie. Dus we konden de school en de woonruimtes niet van binnen bekijken.

In de kerk ontmoetten we pater Anthony Kluckman. We waren erg blij en dankbaar voor deze ontmoeting; hij vertelde ons veel over de moeilijkheden en de problemen van de indiaanse families. We voelden opnieuw heel duidelijk hoe belangrijk deze school is, zodat de kinderen kansen krijgen voor de toekomst.

Met dankbaarheid en diep onder de indruk hebben we afscheid genomen van de St. Joseph’s Indianen School. Op onze verdere reis door South Dakota bezochten we nog Pierre, het Hugh Glass Monument, de Slim Buttes, de heilige Bear Butte en het reservaat Pine Ridge met Wounded Knee en de Waldorf Indian School in Kyle.

Het was een geweldige reis, een gedenkwaardig bezoek waar we erg dankbaar voor zijn. Graag zouden we nog eens terugkomen. We zullen de St. Joseph’s Indianen School in ieder geval blijven steunen.”

Christina en Rainer Kutschke